2016

 

În anii dinaintea celui de-Al Doilea Război Mondial, în Maramureș, au locuit peste 40 000 de evrei în toate satele și orașele regiunii. Aproximativ 38 000 dintre ei au fost deportați în mai 1944 la Auschwitz. Cei mai mulți au pierit în primele zile de la debarcarea din trenurile groazei. Mai puțin de 3000 s-au întors în Maramureș.

Una dintre cele mai pitorești familii de evrei din Maramureș (Rozavlea), familia Ovitz-piticii lăutari, cunoscuți și ca trupa Liliput, a reușit să stabilească recordul de a supraviețui în totalitate deportării și lagărului în ciuda numeroaselor și dureroaselor experimente la care au fost supuși, a umilințelor și a regimului celui mai mare lagăr de exterminare.

În inimile noastre eram niște uriași – este cunoscuta concluzie de viață a Ovicilor, de-acum și titlul cărții în limba română, semnată de Eilat Negev și Yehuda Koren. În 26 mai 2016 această carte a fost lansată într-un cadru festiv la Cinemateca Eforie din București. Iubitori de cultură, istorici, prieteni și membri ai comunității evreilor din București și din țară, reprezentanți ai presei, membri ai Asociației Oamenilor Mici, au fost prezenți la marcarea acestui eveniment de o deosebită încărcatură istorică și emoțională. Atașații culturali ai Ambasadelor SUA, Germaniei precum și Ambasadorul Statului Israel la București, Excelența Sa Doamna Tamar Samash, au onorat această inițiativă a Fundației Tarbut Sighet prin Peninah Zilberman-Președinte, cu sprijinul Municipalității comunei Rozavlea, prin Dr. Vasile Mârza. Lansarea a fost completată de vizionarea filmului Warwick Davis și cei șapte pitici de la Auschwitz.  

Desfășurat în ultima zi a Conferinței IHRA la București, acest moment a punctat încă o dată faptul că România este constant preocupată să contureze, prin specialiștii săi, istoria evreilor din România și moștenirea lor culturală. Autorii volumului au împărtășit din experiența lor de documentare precum și impactul pe care l-a avut această poveste asupra lor. Totodată, această carte poate fi considerată un sprijin simbolic și un model de referință pentru toți cei mai puțin norocoși sau pentru cei care sunt pur și simplu diferiți, după cum a notat Alina Tatucu-Președintele Asociației Oamenilor Mici.

Eforturile de a traduce și publica această carte a implicat oameni apropiați familiei Ovitz, oameni dedicați culturii iudaice, istoriei și umanității în general. Povestea Celor Șapte Pitici din Rozavlea i-a unit pe cei care și-au dorit ca acest volum să poată duce mai departe exemplul de speranță, dorință și bucuria de a trăi a unor oameni condamnați la stigmatizare.

Alina Mărincean

 

On June 5, 2016 the Romanian translation of the book

“In our Hearts we were Giants” by Yehudah Koren & Eilat Negev

Was launched in TLV co-sponsored with the “Association of Romanian Journalists and Authors in Israel”

Most moving was the presence of one of the Ovitz Family cousins living in Isreal.

Share